سی و سومین جشنواره تئاتر استان یزد با نوید استقبال بی نظیر از تئاتر تا بحران کمبود سالن به پایان رسید.

به گزارش پایگاه خبری افق یزد، سی و سومین جشنواره تئاتر استان چندی پیش با معرفی نفرات و آثار برتر به کار خود پایان داد تا نمایش های «چشم های بسته از خواب» و «آیفون» در بخش صحنه ای و «اینا رو میبینی آقای رنگو» و «بی سقفی» در بخش خیابانی به جشنواره مناطق راه یابند.

اوج حساسیت و هیجان تلاش چند ماهه هنرمندان تئاتر استان در مراسم اختتامیه این جشنواره به نمایش گذاشته شد تا بخشی با شادی راهی خانه شوند و بعضی با ناراحتی و بعض از نرسیدن به تندیس و عنوان برگزیده.

این جشنواره با فراز و فرود و غم و شادی تئاتری های یزدی به پایان رسید تا هنرمندانی که خاک صحنه را خورده اند، به روال عادی خود بازگشته و برای جشنواره سال آینده تلاش کنند.

پایگاه اطلاع رسانی افق یزد

گرچه جشنواره سی و سوم همانند سایر جشنواره های کشوری با اعتراض هایی همراه بود، اما به گفته مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی، یکی از بهترین جشنواره های سال های اخیر به شمار می آید.

احسان عابدی دراین باره گفت: جشنواره استانی مقدمه جشنواره بین المللی تئاتر فجر است و معمولا هنرمندان چندین ماه در شهرستان های مختلف تلاش می کنند تا وارد بخش رقابتی استان شود و سپس به جشنواره فجر راه یابند.

وی با اشاره به بازگشت بخش خیابانی به جشنواره پس از ۱۰ سال افزود: جشنواره خیابانی در حال رشد است و بسیاری از هنرمندان صحنه ای به خیابانی گرایش یافته اند، چرا که نیازی به سالن نیست و هنرمندان بین مردم به اجرا می پردازند.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی، تیم داوری جشنواره را بسیار خوب و حرفه ای توصیف کرد و ادامه داد: داوران در انتخاب برگزیدگان با دقت زیادی عمل کرده و حتی در بخش هایی نیز تندیس اهدا نکردند تا نشان دهند تنها کسانی که شایستگی کافی داشته، برگزیده شده اند.

اما در حالی که مردم سایر استان ها برای دیدن تئاترهای جشنواره باید بلیت خریداری می کردند، استان یزد یک امتیاز ویژه به هنردوستان داده و همه نمایش ها به صورت رایگان ارائه شد.

عابدی در این زمینه می گوید: استقبال از جشنواره به شدت زیاد بود به گونه ای که در برخی اجراها و دوره های آموزشی شاهد نشستن هنرمندان و شهروندان روی زمین بودیم.

پایگاه اطلاع رسانی افق یزد

دوستی و رفاقت گروه ها چشم نواز بود

گرچه آثار ارائه شده در این جشنواره توانست نظر مخاطبان را جلب کند، اما یکی از سه داور این جشنواره در گفتگو با پایگاه خبری افق یزد بر لزوم افزایش سطح کیفی آثار تاکید می کند.

امید نیاز اظهار داشت که سطح جشنواره متوسط بود و انتظار می رود که در سال های آتی با آثار به مراتب بهتری روبرو باشیم.

وی افزود: نگاه به مقوله های بازیگری و کارگردانی باید بهتر شود و بر این اساس با اهدا نکردن تندیس در بخش های کارگردانی و بازیگری مرد و نویسدگی خواستیم اعلام کنیم که در بخش های فنی و هنری باید بیشتر تلاش شود.

اما آنچه ذوق و شعف این داور و استاد تئاتر را به همراه داشت، استقبال بسیار خوب یزدی ها از جشنواره بود که بارها به تعریف و تمجید از این مساله پرداخت.

او همچنین دوستی و رفاقت و ارتباط میان گروه ها و همچنین برگزاری ورکشاپ ها را از نقاط قوت این جشنواره برشمرد.

پایگاه اطلاع رسانی افق یزد

صدای اعتراضی که بلند بود

اما به آن روی سکه جشنواره می پردازیم، جایی که برخی اعتراض ها به حذف برخی آثار و حضور برخی دیگر از آثار در جشنواره بود که به زعم برخی افراد، در انتخاب آثار تبعیض شده است.

برای روشن شدن این مساله با دبیر سی و سومین جشنواره تئاتر استانی به گفتگو نشستیم؛ جعفر دلدل که ماه ها برای برگزاری این جشنواره تلاش کرده و در اختتامیه نیز مورد تقدیر هنرمندان قرار گرفت.

یکی از اعتراض ها درباره نمایشی بود که در جشنواره خارج از استان شرکت کرده و سپس در جشنواره استانی حضور یافت.

دلدل با بیان اینکه در همه جشنواره های اعتراض هایی وجود دارد که مساله ای طبیعی است، گفت: قانون می گوید اگر نمایشی پس از برگزاری جشنواره استانی، در یک جشنواره خارج از استانی شرکت کرده و به جشنواره فجر راه پیدا نکند، می تواند در جشنواره استانی حضور یابد.

وی افزود: این مساله درباره این نمایش صدق کرده و در یک جشنواره خارج از استان شرکت کرده بود، اما نتوانست به جشنواره فجر راه یابد و هم اکنون در جشنواره استانی شرکت کرد که یک امر قانونی به شمار می آید.

پایگاه اطلاع رسانی افق یزد

کمبود سالن، بحرانی برای جشنواره تئاتر

حضور برخی نمایش ها در جشنواره بدون اجرای عمومی نیز از اعتراض هایی بود که در این جشنواره به گوش رسید چرا که بر اساس مقررات، نمایش ها باید ابتدا اجرای عمومی داشته و سپس در جشنواره شرکت کنند.

دلدل به این اعتراض چنین پاسخ داد که بسیاری از گروه ها یک ماه پیش از جشنواره آغاز به فعالیت کرده و بر این اساس با معضل کمبود سالن برای اجرای ده ها نمایش مواجه بودیم.

وی راهکار حل این معضل را استعلام از انجمن هنرهای نمایشی کشور عنوان کرد و گفت: این انجمن در پرتو چنین معضلی اعلام کرد که از این گروه ها تعهد گرفته شود که پس از جشنواره به اجرای عمومی بپردازند و قطعا پس از جشنواره اجرا خواهند داشت.

این در حالی است که برخی گروه ها در سال های گذشته به اجرای کلیشه ای پرداخته و تمرین در ساعت های ظهر را به عنوان اجرای عمومی قلمداد می کردند. مساله ای که دلدل نیز به آن اذعان داشته و تأکید می کند که اجرای عموم باید در ساعت های خاص و با حضور تماشاگران و وجود همه عناصر تئاتر همراه باشد تا نمایش با کیفیت بالا در جشنواره حضور یابد.

دبیر جشنواره برخی از اعتراض ها را ناشی از ناآشنایی با آیین نامه ها خواند و ادامه داد: یکی از اعتراض ها این بود که چرا یکی از نمایش ها بدون تایید متن در جشنواره حضور یافته بود، در حالی که برای حضور در جشنواره نیازی به تایید متن نیست بلکه اثر باید از سوی بازبینان تایید شود.

پایگاه اطلاع رسانی افق یزد

مسئولان لطفا تئاتر استان را دریابید

جشنواره سی و سوم در هر صورتی به پایان رسید، اما فراتر از تحولات جشنواره، کمبود سالن های تئاتر در استان به شمار می آید که محدودیت بزرگی برای هنرمندان یزدی به وجود آورده است.

استقبال گسترده هنردوستان از این جشنواره یک بحران شیرینی را در استان به وجود آورده است که همت و تلاش مضاعف مسئولان برای برطرف کردن موانع و چالش های پیش روی تئاتر را می طلبد.

به گفته مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی، افتتاح تالار مرکزی که سال هاست خاک می خورد، می تواند بخش مهمی از این مشکل را برطرف کند. تالاری که گفته می شود در دهه فجر امسال به بهره برداری برسد اما این مساله به قطعیت نرسیده است.

همچنین استاندار یزد سال گذشته قول ساخت یک سالن تئاتر را به هنرمندان داده بود که تاکنون هیچ اقدام و حرکتی انجام نگرفته و هنرمندان و هنردوستان در انتظار تحقق این وعده هستند.

  • نویسنده : محمدرضا جایروند